Polyuretanskum blir en allt mer populär isoleringslösning för hem på grund av dess effektivitet och isoleringsegenskaper. Det finns dock ett antal myter kring denna teknik som kan ge dig ett felaktigt intryck. I den här artikeln kommer vi att diskutera de vanligaste missuppfattningarna och tillhandahålla fakta som hjälper dig att bättre förstå fördelarna med polyuretanskum och dess applikationsfunktioner.
Myt 1. Polyuretanskum är inte hållbart
Verklighet. Polyuretanskum är ett av de mest hållbara isoleringsmaterialen, vars livslängd kan nå 30-50 år. Det förlorar inte sina värmeisoleringsegenskaper och sätter sig inte, som till exempel mineralull. Rätt sprayat skum bildar ett fast skikt som förblir stabilt i årtionden. Dessutom behåller den sina värmeisolerande egenskaper även under extrema förhållanden.
Myt 2. Polyuretanskumisolering är mycket dyrt
Verklighet. Även om den initiala investeringen kan tyckas vara högre än till exempel stenull, lönar sig att isolera hus, tak eller väggar med polyuretanskum i längden. På grund av dess höga värmeisoleringsegenskaper kan uppvärmningskostnaderna reduceras med upp till 50 %, vilket gör att du kan kompensera för den initiala investeringen inom några år. Dessutom minskar polyuretanskum köldbryggor, så de behöver inte tätas ytterligare.

Myt 3. Polyuretanskum är skadligt för hälsan
Verklighet. Polyuretanskum kan bara släppa ut kemikalier när det sprayas, så det är viktigt att följa säkerhetskraven och vänta tills det har härdat helt (vanligtvis inom 24-48 timmar). Efter denna period blir det inert och utgör ingen hälsorisk. Dessutom finns det redan miljövänliga polyuretanskum på marknaden utan farliga flyktiga organiska föreningar (VOC). Gällande föreskrifter i Europeiska unionen och Litauen kräver att alla polyuretanskumtillverkare uppfyller strikta hälso- och säkerhetsstandarder.
Myt 4. Polyuretanskum fångar radon
Verklighet. Även om polyuretanskum skapar en extremt tät isolering, är det inte specifikt utformat för att fånga radongas. Om koncentrationen av radon i din byggnad är hög måste speciella radonborttagningslösningar som ventilationssystem eller speciella membran användas.
Myt 5. Skumlagret måste alltid vara tjockt
Verklighet. Värmeisolering beror inte bara på skumskiktets tjocklek, utan också på dess densitet och typ. Polyuretanskum med slutna celler har en extremt hög värmebeständighetskoefficient, så även ett tunt lager kan ge bra isolering. Den optimala tjockleken beror på den specifika situationen och energieffektivitetskraven.
Myt 6. Polyuretanskum är ogenomträngligt för ånga och kan orsaka mögel
Verklighet. Polyuretanskum med slutna celler fungerar som en ångbarriär, men skum med öppna celler är genomsläppligt för ånga. Det innebär att genom att välja rätt typ av skum kan du förhindra fuktansamling och säkerställa en bra “andning” av byggnaden. Det är viktigt att följa rätt isoleringsteknik och vid behov använda extra ventilation.
Myt 7. Polyuretanskumisolering lockar gnagare
Verklighet. Till skillnad från vissa andra isoleringsmaterial är polyuretanskum inte attraktivt för gnagare – det är inte näringsrikt och ger inte en lämplig miljö för bon. Om det finns ett gnagarproblem i huset är det bäst att lösa det heltäckande, inklusive ytterligare skyddsåtgärder.

Myt 8. Du kan isolera vad som helst med polyuretanskum
Verklighet. Även om polyuretanskum är extremt mångsidigt, kanske det i vissa fall inte är rätt val. Till exempel rekommenderas det inte för isolering av byggnader med höga luftflöden utan extra ventilation. Det är också viktigt att ta hänsyn till ytan som den sprayas på – vissa ytor kan kräva ytterligare förberedelse.
Myt 9. Polyuretanskum är skadligt för miljön
Verklighet. Modernt polyuretanskum tillverkas med hänsyn till miljökrav. Många tillverkare använder mer miljövänliga råvaror och avancerad produktionsteknik gör att du kan minska ditt koldioxidavtryck. Dessutom bidrar effektiv värmeisolering till att minska energiförbrukningen, vilket också minskar utsläppen av växthusgaser.
Myt 10. Polyuretanskum kan inte användas på våta ytor
Verklighet. Polyuretanskum fäster bäst på torra ytor, men det finns speciella formler som gör att det kan sprayas på lätt fuktiga ytor. Det rekommenderas dock alltid att torka ytan så mycket som möjligt före sprutning för att säkerställa bästa vidhäftning och undvika dålig vidhäftning.
Sammanfattning
Trots de fortfarande utbredda missuppfattningarna kännetecknas polyuretanskumisoleringsteknik av hållbarhet, fuktbeständighet och utmärkta värmeisoleringsegenskaper. Dessutom tillåter innovationer inom detta område användningen av mer miljövänliga och ännu effektivare skum.
Om du planerar att isolera ditt hem eller din kommersiella byggnad inbjuder vi dig att rådgöra med Nordic isoleringsspecialister, som hjälper dig att välja den lämpligaste isoleringslösningen och säkerställa en högkvalitativ installation. Ansvarsfullt utvald isolering är en investering i ett bekvämare och mer ekonomiskt liv.