Luftspalt isolering med polyuretan
Luftspalter i byggnadsväggar fungerar ofta som en “värmeskorsten”. Det gör att värme från insidan lätt strömmar ut till utsidan medan kyla och fukt tränger in. En ofylld luftspalt kan orsaka ytterligare värmeförluster och till och med mögeltillväxt. Genom att fylla dessa luckor kan energieffektiviteten och komforten inuti byggnaden förbättras avsevärt. En av de mest moderna lösningarna för att uppnå detta mål är isolering av luftspalter isolering med polyuretanskum.
- Högt termiskt motstånd
- Lägre uppvärmningskostnader
- Förstärkning av byggnadskonstruktioner
- Fuktbeständighet
- Optimal ljudisolering
Hur utförs luftspaltsisolering?
Vid isolering av luftspalter används vanligtvis en hårdare, tätare polyuretan med slutna celler.
Vid isolering av en luftspalt med polyuretanskum sprutas materialet in i luftspalterna genom små hål. Skummet expanderar och fyller alla hålrum och sprickor, vilket säkerställer att luftspalten är helt isolerad. Efter arbetet tätas hålen lätt. Detta gör att byggnadens estetiska utseende kan bevaras och isoleringsarbetet utförs snabbt och effektivt.
Vid isolering med polyuretan krävs dessutom ett tunnare materialskikt än vid användning av traditionella isoleringsmaterial, som mineralull eller polystyren.


Fördelar med luftgapsisolering
Maximal täthet
Polyuretanskum fäster perfekt på ytor och fyller även de minsta luckorna, vilket säkerställer ett sömlöst värmeisoleringsskikt utan sömmar eller sprickor. Detta är särskilt viktigt för att förhindra värmeöverföring och säkerställa byggnadens täthet. Dessutom bidrar utmärkta ljudisolerande egenskaper till en tystare och mer fridfull miljö.
Högt termiskt motstånd
Högt termiskt motstånd minskar effektivt läckage av varm och kall luft, vilket säkerställer byggnadens energieffektivitet. Studier visar att värmebeständigheten hos polyuretanskum är nästan dubbelt så hög som andra isoleringsmaterial. Dessutom isolerar styrkan hos polyuretanskum inte bara värme, utan stärker också byggnadsstrukturer.
Fuktbeständighet
Polyuretanskum isolerar inte bara, utan skyddar också mot fuktinträngning, kondens eller mögelbildning. Detta är särskilt viktigt i ett fuktigt och regnigt klimat som vårt.
När ska man inte isolera luftspalter?
Även om polyuretanskum är lämpligt för många situationer, finns det vissa fall där det inte är lämpligt att fylla luftspalten. Till exempel, i ram-, trä- eller timmerbyggnader, är en luftspalt nödvändig för att tillåta fukt att “avdunsta” från strukturen och förhindra röta.
Vad är priset för luftgapsisolering?
Priset på luftgapsisolering beror på flera faktorer: storleken på föremålet, den valda typen av polyuretan, tjockleken på isoleringsskiktet och arbetets komplexitet. Genom att välja polyuretanskum kan du vara säker på att luftspalterna blir maximalt täta, och investeringen kommer att löna sig. Isolering med polyuretanskum är ett modernt, snabbt och högeffektivt sätt att minska värmeförlusten och öka boendekomforten.
Om du också behöver högkvalitativ isolering av en byggnad, golv, tak, vägg, grund, industribyggnad, lager etc. – vi vänligen inbjuder dig att kontakta oss. Professionella och certifierade nordiska specialister hjälper dig gärna och tillhandahåller all nödvändig information.
Vanliga frågor
Polyuretanskum är idealiskt för murade byggnader med solida luftspalter. Den är inte lämplig för ram-, trä- eller timmerbyggnader som kräver luftspalter för naturlig ventilation och fuktavlägsning.
Nej, när man fyller luftspalten med polyuretanskum borras endast små hål från utsidan, som lätt fylls igen efter att arbetet är klart.
Polyuretanskum är extremt hållbart och förändrar inte sina isoleringsegenskaper över tiden. I många fall är det garanterat i upp till 25 år.