Isolering av innertak
Alla vet att värme stiger naturligt, så den tappas först genom taket och går sedan ut genom taket. Av denna anledning är ett av de viktigaste stegen i bygg- eller renoveringsprocessen högkvalitativ isolering av tak och golv. Spraypolyuretanskum är en utmärkt lösning för detta – en modern, effektiv och ekonomisk lösning som garanterar hög termisk motståndskraft och utmärkt täthet i ett bostadshus eller annan byggnad.
Vad är speciellt med polyuretanskum?
- Säkerställer sömlös isolering även i de mest komplexa projekten;
- God vidhäftning till alla tak- och golvstrukturer;
- Motståndskraftig mot fukt, kondens och mögel;
- Säker, miljövänlig och extremt hållbar.
Hur görs tak/golvisolering?
När man isolerar tak eller golv uppstår ofta frågan – ska man göra det uppifrån eller underifrån? Även om detta val ofta kan bero på personliga preferenser, finns det några viktiga aspekter att överväga innan du fattar ett beslut.


Takisolering underifrån
Om ditt hem har väldigt högt i tak eller du inte vill tappa känslan av rymd rekommenderar vi att du isolerar taket underifrån.
Innan du påbörjar isoleringsarbetet är det nödvändigt att installera en ram och speciella undertaksfästen, till vilka takfinishen kommer att fästas och först sedan spraya polyuretanskum. Korrekt förberedelse säkerställer att isoleringsskiktet blir slätt och tätt. Givetvis kan takisolering underifrån även göras efter efterbehandling. I det här fallet görs speciella hål i taket, i vilka skum sprayas, som sedan försiktigt fylls.
Takisolering från ovan
Takisolering uppifrån, eller på annat sätt isolering av taket, är en enklare lösning, speciellt om utrymmet ovanför taket är oanvänt.
Vid isolering av taket ovanifrån är det nödvändigt att installera eftersläpningar om ett vindsgolv planeras. Om den nedre delen av trätaket redan är färdig, sprayas polyuretanskum ovanifrån mellan balkarna i det erforderliga lagret. Om golvet är gjutet, det vill säga armerad betong, kan skummet sprayas både uppifrån och nedifrån.
Vilken polyuretan – öppen eller sluten cell – är lämpligast för tak?
Vi rekommenderar att du använder polyuretanskum med slutna celler för både botten- och toppisolering. Detta material är tätare, ger högre täthet och kräver inte ytterligare filmer för isolering. Stängda cellskum fyller alla hålrum bra, så det finns inga köldbryggor, vilket säkerställer god värmeisolering.
Öppencellspolyuretanskum är lättare, mer flexibelt och passar även för olika strukturer, men det är mindre motståndskraftigt mot fukt. Av denna anledning krävs ytterligare isoleringsåtgärder.

Takisolering underifrån
- Öppencellig polyuretan används oftast på grund av bättre kontroll av akustisk och värmeledningsförmåga
- Kan minska höjden på rummet, men bara ett 10 cm polyuretanskikt räcker
- En bra lösning för att renovera lokaler där du inte vill skada finishen
- Kräver mindre förberedelsearbete, billigare metod
Takisolering från ovan
- Polyuretan med slutna celler används oftast på grund av dess större fuktbeständighet och bättre isolering.
- Påverkar inte höjden på rummet, eftersom skummet sprayas på den övre delen
- Oftare valts i nybyggnation eller större renoveringsprojekt
- Kan kräva modifieringar av takkonstruktionen och högre initialkostnader
Pris för takisolering
Priset på tak- och golvisolering beror på många faktorer, såsom takytan på byggnaden som ska isoleras, mängden isoleringsmaterial och vald isoleringsmetod. Priset på polyuretan med öppna celler och slutna celler kan skilja sig åt flera gånger – polyuretan med öppna celler är vanligtvis billigare, men skum med slutna celler ger större täthet och fuktbeständighet.
Vi är flexibla, svarar på kundförfrågningar och hittar vid behov alltid en attraktiv lösning för dig.
Om du har några frågor angående våra tjänster (väggar, tak, grundisolering) och de produkter vi erbjuder, inbjuder vi dig att kontakta professionella och certifierade nordiska specialister, som gärna hjälper dig och ger all nödvändig information.
Vanliga frågor
För att isolera taket föreslår vi att det täcks med ett lager av polyuretanskum ca 10–15 cm tjockt.
Ja, det rekommenderas att isolering utförs av erfarna fackmän, eftersom det kräver specialutrustning och teknisk kunskap för att säkerställa en jämn och effektiv skumsprutning.
Takisolering kan ta allt från några timmar till en dag, beroende på rummets storlek och komplexitet. Torktiderna kan variera, men vanligtvis är skummet helt härdat inom 24 timmar.